Allereerst wil ik iedereen die erbij was ( wel of niet gedoken) bedanken voor een retegezellig weekend vol met hoogtepunten voor mij persoonlijk.

Voor degene die het interesseren die hoogtepunten waren:
– eerste keer Zeelandduik (dus ook zoutwaterduik)
– eerste keer nachtduik
– eerste keer Sepiola gezien (en zelf ook gespot)
– eerste keer naaktslak gezien
– eerste getijdenwater- en stromingsduik gemaakt

(Kijk onderaan de pagina voor de foto’s)

Dag 1
Aankomst op de camping, een beetje verbouwereerd omdat ik in de veronderstelling was dat Henk en Ineke al reeds gearriveerd waren, maar geen probleem kon ik nog mooi even de camping verkennen en een paar boodschapjes halen in een nabij gelegen dorpje. Terug op de camping waren Henk en Ineke al gearriveerd en waren ze bezig de tent aan het opzetten. Driftig mee geholpen en de tent stond dus in een mum van tijd. Ondertussen waren Suzan en Ester ook gearriveerd. Dus ook hun maar helpen met de tent. Langzaam begonnen de GeJo-naren 1 voor 1 binnen te druppelen en de sfeer zat er meteen al helemaal in. Het weer zat helemaal mee op de vrijdag en toen alle tenten stonden zaten we heerlijk met zijn allen rond de tafel plannen te maken voor de avondduik. Unaniem werd er besloten om af te trappen in Scharendijke. Maar eerst moest er gegeten worden en dat hebben we ook gedaan. Heerlijk op de camping en tijdens het diner kwamen er nog een paar GeJo-naren binnen. Met een groepje van 7 waarvan er 5 gingen duiken, inclusief ondergetekende, in de auto richting Scharendijke. De achterblijvers vermaakten zich in de tussentijd met het WK voetbal.

Aangekomen op de duikstek (eindelijk) snel omkleden. De zon begon al langzaam in de zee te zakken en dat leverde dit spectaculaire uitzicht op, toen we eenmaal boven aan de dijk stonden.

Het verbaasde me over hoe lekker warm het water wel niet was. Het was even wennen dat zoute water maar toen we eenmaal onderwater waren en mijn ogen gewend waren ging er een totaal nieuwe wereld voor me open. Kreeften in verschillende maten, krabben in diverse maten en kleuren. Over de bodem zag ik kleine botervisjes een veilig heen komen zoeken, kleine kwalletjes dansten en pulseerden door het water ik kwam echt ogen te kort. Toen seinde Willem aan de zijkant van mijn gezichtsveld en ik draaide me om. Ik zag iets over de bodem krioelen en in eerste instantie kon ik het niet identificeren maar dat het bijzonder was wist ik wel want ik zag Suzan er op af schieten met de camera in de aanslag. Uiteindelijk begon na 45 minuten de perslucht op te raken en waren we gedwongen om naar boven te gaan, na nog een ontelbaar aantal kreeften, kwallen, zeedonderpadden gezien te hebben.
Nog een beetje beduusd en overrompelt door de hoeveelheid leven wat ik onderwater gezien heb waggelde ik terug naar de auto en pas bij de auto hoorde ik dat we een sepiola gespot hadden. Nog wat gedronken bij de auto en nagenoten van de duik. Mijn eerste zeeland duik was een feit !!!!!!!!
Dag 2

Vroeg wakker worden dankzij een groot aantal spreeuwen of what ever het voor vogels waren. Toch nog even in slaap gedommeld om vervolgens toch wakker te worden. Lekker gedoucht en broodjes gehaald bij het camping winkeltje. Met zijn allen lekker ontbijten. Het weer was wat minder dan de vrijdag maar het was gelukkig droog. Toen iedereen verzadigd was, de spullen pakken en met z’n allen de auto in op weg naar de 2e duik van het weekend. Het Frans Kok rif in Dreischor, waar zich nog meer GeJo-naren zich bij ons aansloten om van het onderwaterleven in Zeeland te genieten. De lucht inmiddels een beetje opengebroken en de zon kwam af en toe voorzichtig tevoorschijn.
Cyriel de Grijs was hier mijn buddy en hij had tevens de twijfelachtige eer om met mij mijn eerste jubileum (25e) duik te maken !!!!. Ook hier weer veel leven en als klap op de vuurpijl mijn eerste naaktslak gezien de groene wierslak, gespot door Cyriel. Na 50 minuten onderwater weer naar boven en daar werden we opgewacht door meneer de voorzitter met een lekkere bak koffie. Weer terug bij de auto omkleden en de fles weer vullen voor de 2e duik op de zaterdag. Dit viel nog niet mee want de compressor had het zwaar op deze duikstek.
Inmiddels was iedereen zover, omgekleed en een volle fles. Er werden plannen gesmeed voor de lunch en de keuze viel uiteindelijk op het grand café ‘De Werf’ in Zierikzee. De sfeer zat er goed in en iedereen had het uitstekend naar de zin. Het was druk in het café en we moesten dan ook even wachten maar uiteindelijk was het het waard.

Na de lunch werd er besloten om de groep in 2 te splitsen. 1 groep ging naar de Zeelandbrug en de andere groep, waaronder ik, ging naar Zoetersbout. Daar eenmaal aangekomen bleken we niet de enige te zijn die op dat idee gekomen waren. Boven aan de dijk op de uitgekeken naar de file aan duikers die stonden te wachten het water te betreden.
Na enige tijd in dubio gestaan te hebben toch maar besloten om het water in te gaan want de auto’s bleven maar komen. Toen het water ons opgeslokt had wederom een oase van rust. Aan het begin wat tussen de planten gesnuffeld……….en ja hoor bingo !!!!!!!!! Een ienimienie cutie snotolf, zo klein dat je het bijna niet zag hoe schattig hij was. Voor de rest lag de bodem bezaaid met zeesterren grote en kleine. Verder nog een vrij grote kompaskwal voorbij zien zweven en natuurlijk waren de kreeften en krabben rijk vertegenwoordigt. Toen we aan de terugreis begonnen was ik in eerste instantie verrast door de stroming die me terug dreef. Instinctief liet ik me hangen en liet me gewoon meevoeren en de Zeeuwse onderwaterkust gleed langzaam aan me voorbij. Voor de rest van de duikstek was ik niet zo te spreken maar dat kan ook aan de drukte gelegen hebben, dit was trouwens ook de stek met het minste zicht van de 4 die ik bezocht heb.

Terug naar de camping dan maar. Hier aangekomen was de groep die naar de Zeelandbrug ging reeds terug. Ook bij die duikstek bleek het niet veel beter te zijn hoorde we bij terugkomst. Maar goed, je kunt niet alles hebben in het leven. Op naar het avondeten dan maar. Met de voltallige groep pizza gegeten en het was beregezellig. Na het eten gingen de zaterdaggangers naar huis na afscheid genomen te hebben. Al snel werd was besloten, veel te snel naar de mening van sommige, om een vuurtje te stoken en gezellig aan de borrel te gaan. Een aantal van ons besloot een wandeling naar het strand te maken en van de zonsondergang te genieten. En genieten dat was het.

Terug gekomen op de camping na de wandeling troffen we een aantal leden aan die al een beetje te veel hadden genuttigd [red: viel best mee…..], maar goed dat hoort er ook een beetje bij. Het was tot laat gezellig en na het besluit om de volgende dag bij ‘het koepeltje’ te gaan duiken, doofden we het vuur en gingen we slapen.

Dag 3
Wakker worden, douchen, ontbijten. We mochten wat langer blijven staan op de camping dus geen inpak problemen voor sommigen. Toen de vaat gedaan was en de tanden gepoetst waren in colonne naar ‘het koepeltje’ voor de afsluitende duik van het weekend. Eerst maar even de duikstek verkennen en de briefing van Willem H ondergaan. Het was een hele klim en ik zag er nu al tegenop om met volle bepakking omhoog naar beneden en weer terug te gaan. Maar gelukkig liet dat me niet tegenhouden want dan had ik de leukste duik van het weekend ( en van me prille duikcarrière) gemist.

Buddycheck bij de auto want geloof me, je wil hier niet bij de steiger erachter komen dat je iets vergeten bent. Eenmaal aangekomen bij de steiger met de schredesprong te water. Bril schoonmaken en duiken met die handel. Het onderwaterleven was hier enorm rijk, groene wierslak, vlokslakken, zeedonderpadden, garnaaltjes, zeesterretjes, krabben, kreeften, 2 volwassen sepiola’s en een schattig baby sepiolatje die niet bang voor ons was.  Na de duik nog lekker wat gegeten en nagenoten van het gehele weekend. Een aantal leden nam nu al afscheid en gingen op huis aan. De overgebleven leden gingen naar de camping terug om de tent op te bergen. En toen was ook dit weekend weer ten einde gekomen. Afscheid genomen van iedereen en de terugreis naar Amsterdam begonnen. Met weemoed liet ik Zeeland achter me maar 1 ding weet ik zeker………………………………………………………

2015 ben IK er weer bij.
Hopelijk tot dan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hans Exalto, 1*

Hieronder het bewijs van een geslaagd weekend