Hoe lang duurt de duikopleiding en wat leer ik?
De 1* duikopleiding bestaat uit 3 delen: de theorie, zwembadpraktijk en de buitenlessen. In totaal ben je daar ongeveer 10 weken mee bezig. We beginnen met de zwembadlessen en de theorielessen. De zwembadlessen worden op vrijdagavond in zwembad Den Hommel van 21:30 tot 22:30 gegeven. De theorielessen worden meestal op zaterdagmorgen gegeven in ons duikcentrum in Maarsseveen maar wordt in overleg met cursisten soms ook op een ander moment of plaats gegeven. De buitenwaterduiken worden op zaterdagmorgen in Maarsseveen gegeven. In overleg kan ook op andere dagen worden gedoken maar de focus ligt op zaterdagmorgen.
Theorie
Tijdens theorielessen worden de principes van het duiken doorgenomen. Zo wordt aandacht besteed aan het materiaal waar je mee te maken krijgt: vesten, flessen, brillen, pakken en vinnen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten met allemaal hun eigen eigenschappen. Ook hoe dit werkt en waarom we dat materiaal nodig hebben wordt besproken. Duiken doet ook veel met je lichaam. Hoe en wat komt ook aan de orde. Ten slotte wordt aandacht besteed aan onderwaterbiologie: wat voor onderwaterleven ga je zoal tegenkomen.
Zwembadlessen
Vaardigheid met het materiaal leer je tijdens de zwembadpraktijk. Eerst ga je met een heel beperkte uitrusting (duikbril en vinnen) te water. Dan leer je hoekduiken en de reddingsprocedure. Vervolgens gaan we aan de slag met perslucht. Dan begint het echte werk! Met een vest en fles kunnen we dan voor het eerst veel langer onder water blijven. Geweldig is dat, als je dit voor de eerste keer doet.
Buitenwaterlessen
In het buitenwater ga je met je buddy en onder begeleiding van een instructeur oefeningen doen op het duikcentrum Maarseveenseplassen. Tijdens deze lessen ga je vaardigheden waar je tijdens de zwembadpraktijk al mee bezig bent geweest verder oefenen. Zo ga je ook nu weer de ademautomaat en duikbril leegblazen, uittrimmen, opstijgen en reddingsprocedures uitvoeren. Alleen nu van een grotere diepte dan in het zwembad. Het grote voordeel van leren duiken bij Gejo is dat we beschikken over een duikcentrum waar je jezelf kunt omkleden en na afloop kunt douchen
Wat zijn de ingangseisen voor de duikopleiding?
Vanzelfsprekend moet je kunnen zwemmen 😉 als je aan de 1*-duikopleiding begint. Verder moet je beschikken over een verklaring van medische geschiktheid voor het duiken. Om deel te nemen aan de opleiding tot 1* duiker moet je minimaal 14 jaar zijn.
Wat mag ik met mijn 1*-duikbrevet?
De 1* duiker wordt opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijk gebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid. Je brevet is gelijkwaardig aan bijvoorbeeld Padi opleidingen en wordt wereldwijd erkend
Wat kost de 1* duikopleiding?
Als je begint met de 1* duikopleiding bieden we je de mogelijkheid om een uitrusting in bruikleen te krijgen. Daardoor hoef je niet meteen een grote investering te doen voor een hobby waar je niet zeker van weet of je hem leuk vindt. Niet dat wij daar aan twijfelen, maar we kunnen ons voorstellen dat je het zelf wilt ontdekken.
De prijs van de opleiding inclusief huur van je uitrusting bedraagt in zo’n geval €450. Daarmee zijn we de goedkoopste in de regio want er komen geen bijkomende kosten bij! Als je wel over een eigen uitrusting beschikt kost de duikopleiding €300.
In dit bedrag zit in beide gevallen het lidmaatschap van de Nederlands Onderwatersport Bond en een lidmaatschap van Gejo. Dat lidmaatschap van Gejo betekent dat je ook mee kunt doen met alle andere activiteiten die we organiseren, kijk maar eens op de nieuwspagina om te zien wat er zoal gebeurd is of staat te gebeuren.