Gegeven door Peter van Bragt
Biologieweekend 4 – 6 juli 2014

Vrijdagavond begonnen 12 Gejo-ers langzaam binnen te komen bij “Even Buiten” in Burgh Haamstede van Ellie en Bert. Vorig jaar hebben we ook in deze charmante kamers met ontbijt geslapen tijdens een weekend over naaktslakken. Na dat weekend was al snel besloten dat er zeker een vervolg moest komen. Na een snelle hap was het tijd voor de eerste presentatie van Peter: intro eten en / of gegeten worden. Het Latijns van Rik ging met sprongen vooruit. Van een nachtduik is het daarna niet meer gekomen…

Na een goed verzorgd ontbijt en het toezingen van een jarige Job zaterdag begonnen met de tweede presentatie: eten en gegeten worden in de Zeeuwse wateren. Ook uitleg gekregen over de opdracht bij de 1e duik bij de Nieuwe Kerkweg: zoek uit of anemonen appel, surimi en koolvis lusten.
Bij het voeren van een weduweroos bleken er kapers op de kust…

Rob had zijn groothoek bij zich en kon een mooi beeld maken van Rik die een anemoon voert. Nooit gedacht dat een anemoon appel of surimi zou eten…

‘s-Middags krabben voeren bij Burghsluis. Dit riep herinneringen op aan het vorige biologieweekend: eind lopen, slecht zicht en brokkelsterren. Minder erg dan Schelphoek vorig jaar maar toch. De krabben wilden eigenlijk niet eten. Je moest het bijna in de scharen duwen. Gelukkig is Suzan is erg geduldig.

‘s-Avonds gegeten bij de Turk en daar is door de meesten ook DE wedstrijd gekeken. Ondergetekende is echter lekker vroeg naar bed gegaan. Gelukkig werd ik om half 2 ‘s-nachts uitvoerig door mijn buddy op de hoogte gebracht over de uitslag.
De derde presentatie was “eten en gegeten worden in de Zeeuwse wateren: weekdieren t/m zoogdieren” en werd opgesplitst in twee delen. Dit omdat sommige mensen nog brak waren van de spannende wedstrijd. Tussendoor gedoken bij de Nieuwe Kerkweg. Opdracht: vissen voeren! Dit was echter kansloos. Ook de kreeft had meer interesse in een zeesterarm dan in koolvis.

Maar het was weer ontzettend leuk en leerzaam. Peter bedankt voor het leerzame en leuke weekend, Marieke bedankt voor het regelen en de aanwezige Gejo-ers bedankt voor een topweekend.

En het wordt een beetje saai maar: volgend jaar weer!

Esther Koning.
Mocht je willen weten waar het ongeveer over ging: onderstaande stukje is een gedeelte uit een natuurbericht door Peter van Bragt. Het klinkt misschien ingewikkeld maar dit had bij de derde presentatie kunnen horen en die was vrij specifiek. De andere twee presentaties waren algemener.
http://www.natuurbericht.nl/?id=12652
Zeenaaktslakken zijn voedselspecialisten. Bijna alle soorten eten uitsluitend andere organismen van slechts één diergroep, zoals bijvoorbeeld bepaalde nauw aan elkaar verwante soorten sponzen, neteldieren of zeepokken. Deze vorm van voedselspecialisme noemen we oligofagie. Uit de beschikbare internationale literatuur valt af te leiden dat de Trage kroonslak enkele soorten hydropoliepen eet en in principe dus ook oligofaag is. Alle tot nu toe in de Oosterschelde aangetroffen exemplaren werden echter uitsluitend gevonden op de hydropoliep Haringgraat Halecium halecinum. Daarmee lijkt de Trage kroonslak zich hier monofaag te gedragen omdat het hier slechts één diersoort als voedselbron lijkt te gebruiken.
Als je als mens je oligofaag zou gedragen dan eet je bijvoorbeeld uitsluitend frikandellen, maar mogelijk wel van meerdere fabrikanten. Maar geen andere snacks of enig ander voedsel. Ben je monofaag dan eet je uitsluitend frikandellen van slechts één fabrikant. Geen van andere fabrikanten en zeker ook geen andere snacks of ander voedsel. Monofagie is een eigenschap waar sommige zeenaaktslakken geen probleem mee hebben, maar waar wij als polyfage zoogdieren niet jaloers op hoeven te zijn.