Een verslag door Peter Fokkinga

(Kijk aan het einde van het verhaal voor de foto’s)

Wat kun je nu beter doen om de zomer af te sluiten dan gezellig met duikteam Gejo naar de Kempervennen. Succes verzekerd was het motto van te voren, nou dat hebben we geweten.
Alleen is maar alleen en daarom gingen we carpoolen met zijn drieen. (Werner, Guido en ondergetekende)

Dat het erg gezellig was onderweg hebben we geweten, de navigatie liet het afweten en al druk kletsend de juiste afslag gemist. Ach, dat mag de pret niet drukken; uiteindelijk zijn we toch redelijk op tijd gearriveerd bij de Kempervennen en konden we de duikspullen ompakken op grote karren en naar de duikplas lopen.

Voor een aantal van ons was dit een bekende stek, de nieuwelingen waren toch wel erg nieuwsgierig over wat ons te wachten stond. Het feest kon echter niet eerder van start voordat we gezongen hadden voor Marieke van Dinter die ondanks verwoede pogingen om eeuwig jong te blijven toch nog een jaartje ouder was geworden. In de briefing die we vanuit de organisatie kregen werd ons verteld dat Big Mama maar liefst 2,5 meter groot was, er verder nog een stuk of 6 meervallen rondzwommen en dat er ook al jonkies waren gesignaleerd.
Dat beloofde dus veel goeds. In het meertje dreven twee kunstmatige eilanden van takkenbossen en gras die dienden als schuilplaatsen voor de meervallen. Ook waren er diverse oude takkenbossen die in eerdere tijden hun diensten hadden bewezen maar uiteindelijk toch de bodem verkozen als laatste rustplaats en in die hoedanigheid toch ook weer nuttig waren als schuilplaats voor de meervallen.

Na buddyparen te hebben gemaakt konden we eindelijk doen waar we voor gekomen waren,…… dive dive dive…. Uiteraard natuurlijk niet voordat de hele club van vandaag, dat waren maar liefst 21 duikers, hun foto en filmapparatuur op scherp hadden gesteld.

En dat waren er een hoop want als ik me niet vergis had iedere duiker wel een go-pro of camera bij zich in alle soorten en maten die je kunt bedenken. Ik had nu al medelijden met de meervallen die gelukkig voor hen niet geflitst zouden worden want daar hielden ze niet van en daar hebben we ons dacht ik aardig aan gehouden. Dat was natuurlijk wel weer een extra uitdaging want een goede foto is niet zomaar gemaakt. Dat ondervond ik zelf ook want recentelijk aangestoken door het olympus pen virus probeer ik toch de kwaliteit van mijn foto’s wat op te krikken.
Met een nieuwe camera moet je ook ineens heel andere dingen gaan denken dan lukraak hier en daar een snapshot maken. Met buddy Guido in het water voor de eerste duik, shit , mijn filter zit nog in de tas. Dan maar de tweede duik met filter, want even ophalen, daar had ik geen zin in.

Bij het drijfeiland, ja daar is de meerval, was het big mama of 1 van haar neefjes? Er zwom een meerval van ca. twee meter onder het drijfeiland door, camera in de aanslag en afdrukken maar.
Ja hoor , heb ik weer, stond de camera op zwart wit, maar goed de meerval had geen haast.

Dat we een goede dag hadden bleek al snel want samen met buddy Guido hadden we deze duik maar liefst 6 meervallen gespot variërend in grootte van 40 cm tot 2 meter.
Sommige vrij zwemmend en andere verstopt onder diverse takken, in rioolbuizen of onder een boomstronk wat het fotograferen er beslist niet makkelijker op maakt.

Maar goed, al doende leert men en keuze genoeg naast tijd want de eerste duik duurde 71 minuten voordat wij het water uitgingen.

Een enthousiaste ploeg stond ons al op te wachten en iedereen had een meerval gezien dus de missie was geslaagd. Het duurde niet lang of de eerste foto was al gepost op facebook al was het maar om al die andere Gejo leden die niet mee waren toch een beetje jaloers te maken.

Lekker bijkomen in het zonnetje had ieder zijn eigen verhaal en ervaring en toen de worstenbroodjes op tafel kwamen was het campinggevoel redelijk compleet.
Na voor sommige wat gestoei met de mosterdfles had even later toch een ieder zijn buikje vol en kon zich gaan klaarmaken voor de tweede duik.

Een bijkomend voordeel was dat de bekeken foto’s die toch niet je van het waren een tweede kans kregen want de meervallen zijn vrij honkvast en zaten weer redelijk op hun plek waardoor ook de tweede duik een weer prettige ervaring was met voor een ieder voldoende meervallen in en op het vizier die binnen de sociale media ie ook hun eigen weg weer gevonden hebben.
Ik vermoed dat de inzendingen voor komende Gejo kalender een hoog meervallen gehalte zal hebben.

Rond een uur of vijf zijn we huiswaarts vertrokken met weer een mooie positieve ervaring rijker.
Een leuke dag die zeker voor herhaling vatbaar is. En dat op de terugweg de koppies begonnen te knikkebollen is gewoon bijzaak, zolang de chauffeur maar wakker blijft en daar had Werner geen problemen mee.