6 februari 2015, zwembad Den Hommel. Een kille wind waait stevig door de bomen en de zon is in geen velden of wegen te bekennen. Een verslag door Cyriel de Grijs.

Ondanks (of dankzij?) dit gure winterweer zijn er toch weer negen mensen die in gedachten al tussen de tropische vissen duiken en zich hebben ingeschreven voor de introduik bij Gejo.

MariekeV en Cyriel geven het introductiepraatje, inclusief de onderwaterquiz. De kou is inmiddels al lang vergeten: zoals altijd is het weer tropisch warm in het zaaltje bij de tribune. Het is daarom geen wonder dat bij de vraag ‘komen we deze dieren in Nederland of in de tropen tegen’ vaak ten onrechte ’tropen’ wordt geroepen. Of is het toch gewoon de onbekendheid van het mooie Zeeuwse onderwaterleven. Een beetje van allebei misschien.

Tijdens de presentatie wordt de auto van Cyriel leeggehaald, niet door dieven maar door de instructeurs en assistenten die de duiksetjes gaan opbouwen. Als een ge-oliede machine leggen ze de vinnen op volgorde, loodblokken voor het grijpen en de opgebouwde setjes langs de kant.

Na de briefing gaan de instructeurs te water om één-op-één met de introducees de eerste kennismaking te maken met perslucht. Hoe ga je te water met zo’n fles om je nek? Hoe werkt dat ademen onder water? En klaren? Alles wordt rustig uitgelegd en voorgedaan en in no time liggen de eerste koppels al in het diepe, te kijken naar hoe de bellen naar het wateroppervlak gaan.

 

Hier en daar wordt al getrimd, ge-oefend met ‘vinwippen’ en zelfs met het terugvinden van de ademautomaat! Pretoogjes achter de duikbril verraden dat men zich prima vermaakt en de beurt zit er al weer veel te snel op! Voor de instructeurs en assistenten is het een van de leukste momenten wanneer, aan het eind van de duik, die typische grijns van oor tot oor weer te zien is van iemand die besmet is geraakt met het duikvirus!

Intussen zijn 5 cursisten begonnen met de 1-sters cursus en op 6 maart krijgen ze de eerste persluchtles in het zwembad. Spannend!!!

Hier onder een kleine impressie van de avond