Zaterdag 28 maart 2015 is een spannende dag: wij als deelnemers van de 1*-opleiding gaan naar Dive World in Enschede om voor het eerst naar een diepte van 10 af te dalen.

Door: Leonie en Jeroen

We hebben om 10 uur afgesproken in Enschede, dus we moesten vroeg uit de veren na gisteravond nog een ‘gewone’ zwembadles te hebben gehad. In die les hebben we ons uitgelood voor de duiktoren. Na een lange rit komen we aan bij de duiktoren. Guido en Jivan (2 andere 1* in opleiding duikers) zijn net voor ons binnen gekomen.


Na een kleine verkenning van het bad vanaf de kant, gaan we rustig een bakje koffie drinken. De flessen worden ondertussen bijgevuld waarna we onze setjes opbouwen en omkleden voor de duik. Nadat we in 2 groepen zijn verdeeld en uiteraard een buddycheck hebben gedaan, gaan we dan te water.  Ons groepje bestond uit Cyriel, Esther en wij twee.

Via een schredesprong, die Esther voor ons groepje nog even demonstreert, gaan we het water in. Het water is 19°C dus in ons tweemaal 7mm natpak is dit nog lekker warm. Op het eerste plateau van 1,5 meter gaan we nog even vinwippen om te kijken of we daadwerkelijk goed uitgelood zijn. Daarna gaan we door naar de volgende diepte. Het tweede plateau is op 5 meter en hier checken we of alles oké is. Vervolgens zijn we terug naar de oppervlakte gegaan. Cyriel heeft toen nog een opdracht opgeschreven voor als we op 10 meter zouden zitten.

Daarna dan de afdaling ingezet naar de bodem van de toren. Alles verliep soepel en op de bodem aangekomen zijn we gaan frisbeeën, wat natuurlijk ontzettend gaaf was. Het frisbeeën gaat onder water heel anders door de druk waardoor de frisbee heel apart lijkt te bewegen. Ook het naar buiten kijken via de ramen op die diepte waar andere mensen fietsen en lopen is erg leuke ervaring. Vervolgens gaf Cyriel dan zijn opgeschreven opdracht aan ons door. De opdracht was het uitvoeren van een gezamenlijke opstijging waarbij we een kleine stop moesten maken op 2 meter diepte.
Hierna zijn we nog een keer naar beneden gegaan waarbij we ook op de fiets hebben gezeten op de bodem, door ringen hebben gezwommen die onder het 5 meter plateau zaten, lucht gedeeld, brillen geklaard en beide een reddingsopstijging hebben uitgevoerd.  Op de bodem lagen erg veel andere attributen waaronder een rolstoel, een roeibootje en zelfs een heel groot ijsje (jammie!). Het was dus een ontzettend leuk en mooi avontuur waarbij je een heel erg vrij gevoel hebt omdat je zo licht door het water gaat.

Na de duik hebben we met zijn alle onze ervaringen gedeeld onder het genot van een lekkere lunch. Tijdens de lunch kregen we onze logboeken uitgedeeld. In het logboek hebben we meteen deze eerste duik gezet.

Tot slot zijn we, met een hele leuke en mooie ervaring op zak, weer naar huis gegaan. Wij vonden het erg leuk en zijn dan ook benieuwd hoe de buitenduiken gaan zijn.  Wij zullen deze duik in elk geval niet snel vergeten!

Kijk hier voor de foto’s