Wie me in 2002 (of was het 2003) had verteld dat ik ooit mijn 2* instructeursbrevet zou halen, had waarschijnlijk “echt niet” als antwoord gehad tegelijk met een blik van “je hebt zeker last van stikstofnarcose”….

Ik weet het nog goed: tijdens de proefduik in Turkije kwam ik hoestend en proestend boven omdat ik mijn adem inhield want onder water kan je immers geen ademhalen. Toch had ik de smaak te pakken want tijdens dezelfde vakantie heb ik mijn PADI open water gehaald en een paar jaar later was daar mijn PADI Open Water Advanced. In 2005 lid geworden van GeJO, in 2008 mijn 2* brevet gehaald en in 2015 mijn 3* brevet. 

En toen was daar ineens in een bericht op FB over een opleiding tot 2* NOB-instructeur die ook nog eens op een steenworp afstand van ons eigen honk zou worden gegeven, bij de buren van Lake Diving. Mezelf verbazend hoefde ik niet eens lang na te denken over het meedoen; voordat ik het wist had ik me opgegeven en was ik onderweg om instructeur te worden! 
Vol goede moed naar de 1e lesdag op 1 febr 2020 en daar bleek meteen dat er een hoop werk aan zat te komen; verslagen zus, verslagen zo en nog een verslagje hier en daar. Ook was daar meteen het spreekwoordelijke “in het diepe gegooid worden”; voor de groep de stelling “droogpakduikers zijn watjes” in een pitch van 30 seconden beargumenteren. Argumenten te over natuurlijk maar voor een groep staan vond (en vind) ik nog steeds een dingetje…
En toen was daar tante Corry… Vanaf 17 maart werden alle lessen van de opleiding tot nader order opgeschort en was het wachten op berichten vanuit de overheid die het weer mogelijk zouden maken op de opleiding te hervatten. Het duurde uiteindelijk tot sep 2020 voordat er weer een mogelijkheid was voor een zwembadles en het geven van een miniles in de buitenlucht.
Ondertussen was wel de GeJO najaarsopleiding begonnen en kon het oefenen het geven van theorieles beginnen. Dat ging zo voorspoedig dat ik 2 weken later al de PvB voor het geven van theorielessen in de pocket had! Ook de zwembadlessen waren begonnen maar hier vielen door tante Corry flink wat vrijdagen uit; balen, niet alleen voor mij maar ook voor de cursisten. Gelukkig konden we, passend en metend de coronamaatregelen in acht nemend, in oktober het zwembadwater weer gebruiken. Eind november 2020 was daar mijn PvB voor de zwembadlessen. Joehoe, het 1* instructeursgedeelte was afgerond!
En toen kwamen daar lockdowns in alle soorten en lag de opleiding weer stil…. Ik nam me voor om toch vast een mijn leergang Onderwateroriëntatie te beginnen maar dat bleek toch lastig; als er geen stok achter de deur zit dan is het lastig om de motivatie te vinden. Wat ik dan deed? Voornamelijk legpuzzels van 1000 of 1500 stuks…
Ineens was het juni en begon het weer te kriebelen en prikten Inez en ik de maand september om de specialisatie Onderwateroriëntatie te geven en alles af te ronden. Die stok achter de deur werkte goed want nu moest ik wel weer aan de bak; o.a. IT-ers vragen voor september, uitnodigingen naar de leden de deur uit, net als de mail aan de instructeurs om ons te helpen en niet te vergeten het schrijven van de leergang. Gelukkig hoefde ik mijn concept-versie maar op een paar punten aan te passen en was hij ruim op tijd af. 
En toen was het 11 september; de dag van de 1e ronde van de specialty. Spannend! Meteen een mooie gelegenheid om te oefenen voor we op 25 september voor het “eggie” zouden gaan. Meestal zeggen ze dat je beter een slechte generale kunt hebben voor de echte uitvoering maar gelukkig ging dat voor ons niet op en kregen we aan het eind van de dag het stempel GESLAAGD!
Na 1,5 jaar eindelijk klaar; geen verslagen zus, verslagen zo en nog een verslagje hier en daar meer!!

Nogmaals dank aan alle deelnemers aan onze specialty, instructeurs, assistenten, barvrouwen,  barmannen en oppervlakte-coördinatoren; zonder jullie enthousiasme en inzet was het een stuk minder leuk geworden!

 Suzan Appel