’s Morgens vroeg reed een collega-1-sters-cursist voor om me op te halen. Ik mocht met hem carpoolen naar Enschede voor onze eerste 10-meterduik in de duiktoren van Dive-World. Ik had al een beetje gespiekt op internet hoe het eruit zag, omdat ik me niet kon voorstellen hoe je in een watersilo van 10 meter diep met zijn allen kon duiken. Maar het kon blijkbaar en het zag er ook al leuk uit op het filmpje. Ik kreeg er steeds meer zin in!

En vandaag was het dan zo ver. Toch maar een tas op wieltjes en een steekkarretje geregeld, want inderdaad, duiken is leuk, maar je sjouwt je een… Duiken in de duiktoren doe je gek genoeg boven de grond, dus we gingen met de lift naar boven en kwamen in een sfeervol, exotisch ingerichte ruimte met een bar en zitjes en daarnaast een soort  ‘ blue lagoon‘ met rotspartijen en regenwoudplanten. We konden er onze fles vullen (heel handig als je de avond daarvoor nog tot 22.30 je lucht hebt op gemaakt bij de zwembadles). Er waren handige hoge tafels om je spullen uit te stallen, op te bouwen en aan te trekken. En dan nog een paar meter naar het steigertje. Pas voor de tweede keer bepakt met lood, dubbel-7-pak en een volle fles proberen op te staan was dat nog een hele kluif.  Ik voelde met net een soort ‘omgekeerd zwanger’ met al dat gewicht op mijn rug. Maar toen ik na een schrede sprong (zonder hupje!) in het water lag voelde ik me al een stuk ‘lichter’.

Ze hadden gewaarschuwd dat het water wel iets kouder zou zijn dan in het zwembad, maar het bleek 22 graden, dus prima te doen. Eerst gingen we naar een plateau op twee meter diep, waar je nog even kon vinwippen om te checken of we goed uitgelood waren. Dat was relaxed. Daarna zakten we af naar het tweede plateau op vijf meter en kon je al een beetje voelen dat de druk anders was dan bovenin.  De laatste vijf meter genoot  ik steeds meer van het gewichtsloos zijn en de sensatie te zweven. Natuurlijk was het de eerste keer best spannend om op deze nieuwe diepte mijn ‘trim te vinden’ en gecontroleerd op te stijgen – ik heb in die korte tijd maar liefst 110 bar lucht erdoorheen gejaagd! Maar gelukkig gingen we nog een keer naar beneden en toen bedacht ik me dat ik best wat  meer kon ontspannen. Ik had nu ook wat meer oog voor mijn buddy en we hebben zelfs nog even onderwatergefrisbeed.

Helaas zat het er na die twee duiken al weer op. Ik had nog wel uren onder willen blijven. Maar ‘op is op’  is volgens mij een gevoel waar je als duiker gewoon mee moet leren dealen… Deze duik mocht ik als eerste in mijn spiksplinternieuwe logboek zetten en daarna werden we ook nog eens getrakteerd op een lekkere lunch. Al met al een gezellige, spannende en leerzame dag. Ook fijn, al die enthousiaste en behulpzame GEJO-instructeurs en superdeluxe om bijna één op één door hen begeleid te worden! Voldaan gingen we terug, met ploppende oren en haast dichtvallende ogen. En nu maar op naar de volgende duik:  “voor het eggie” in de Maarssenveense Plas!

Froukje

Foto’s en filmpjes  van deze eerste diepe duik (fotograaf Hans Exalto)