Diamanten ontstaan normaliter onder zeer hoge druk, maar blijkbaar niet altijd. Afgelopen zaterdag is bewezen dat ongeveer 2 bar meer dan voldoende is om twee van die flonkerende steentjes te creëren die niet alleen instaat zijn om veilig te duiken, maar ook de uitstraling hebben waar vissen en ander onderwaterleven zich mee kunnen identificeren: wij wezens van de Maarseveense plassen!

Afgelopen zaterdag 6 juni hebben Rinske en Marco hun 1* brevet gehald en niet gewoon, maar door een spectaculaire navigatie oefening af te ronden met een snoek van bijna een meter. Hun duiktechniek weerspiegelde de wijze waarop ze beide door de cursus gegaan zijn: straks en uitgetrimd.

Rinske die afgelopen najaar begonnen was met haar cursus kon vanwege de kou de cursus pas dit voorjaar weer oppakken. En voor degene die altijd maar zeggen dat ‘kou een emotie is’, deze keuze was helemaal terecht. Als ijsberen in de winter in Maarsen op ijsschotsen aanspoelen en aankloppen bij het duikcentrum voor een beetje warmte mag je het rustig KOUD noemen.

Edoch, na een korte opfris cursus (LOL) en door haar uitstekende navigatie skills heeft ze laten zien dat ze een echte aanwinst is voor Gejo. Marco is dit voorjaar begonnen maar kon uitstekend meekomen. Strak werkte hij alle oefeningen af en als we nog eens demo skills filmpjes gaan maken: Marco is hét perfecte model. Opstijgingen (geassisteerd of niet) worden uitgevoerd met 10 meter per minuut. Dit houd in geen 9,5 meter en ook geen 10,5 meter per minuut. Zo duiken is niet aan te leren (hoe goed de instructeur ook is), dit is talent.

Natuurlijk is dit verhaal niet compleet zonder grafisch bewijs (geleverd door Frits) en de ervaringen van Rinske en Marco.

Donald Schalker