Op vrijdag 21 april volgden Iris, Inez, Bram, René, MariekeD en Suzan een clinic onderwaterhockey, gegeven door 3 leden van de sinds kort opgerichte Utrechtse Vereniging voor Onderwaterhockey (UVO).

De uitleg begon met het laten zien van de stick, puck en handschoenen. De stick gemaakt van hout/kunstof, een zijde is “bol” en de andere zijde is”hol”, de onderkant is plat. De puck is van massief lood en weegt tussen de 1100-1500 gram. De handschoen is bekleed met een soort silicone zodat de puck en de zwembadbodem geen kwetsuren kunnen aanrichten aan de hand waarmee wordt gehockeyed.

Voor onderwaterhockey zijn 2 spelregels; er mag niet met twee handen gespeeld worden en tegenstanders mogen niet gehinderd of tegengehouden worden (op straffe van een tijdstraf).

Na het verdelen van de caps (zeer charmant) begon de training met inzwemmen en daarna enkele baantjes onderwater, gelukkig over de breedte van het zwembad.

Daarna volgden een paar lessen tactiek; hoe schuif ik met de stick de puck over de bodem, hoe kan ik schieten? Het lastigste aan onderwaterhockey is het timen wanneer je onder water moet gaan. Je speelt nl in koppels van 2 waarvan er steeds 1 onder water moet zijn om te zorgen dat de puck in het bezit van je team blijft. Nu kunnen we als duikers 45-60 minuten onder water blijven maar dan wel een 10 of 12 liter fles op onze rug. Zonder fles wordt dat toch een heel ander verhaal…

De laatste 20 minuten konden we het geleerde in de praktijk brengen dmv een wedstrijdje. Dat steeds op en neer duiken valt echt niet mee….