De Zeelandbrug is één van de drukste duikstekken van Nederland. De duikstek heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op duikers. Veel bijzondere waarneming worden er gedaan zoals sepia’s en zeepaardjes. Mocht je er een duik willen maken dan dien je wel terdege rekening te houden met het getijde.

Dan de duikstek zelf. Er is ruime parkeergelegenheid op de duikstek maar omdat het zo’n populaire plek is, moet je soms nog wel een stuk lopen. Er staat een toiletgebouw voor de hoge nood en er is een trap over de dijk heen. Aan de oostkant van de brug is de oude instap die intussen ook weer een trap heeft, zodat je ook met laagwater makkelijk te water kunt. Een stuk verder lopen is de instap is aan de westzijde van de brug gemaakt. Daar is een trap die zowel bij hoog- als laagwater goed te gebruiken is.

HarlekijnslakDe pilaren worden door veel duikers als beste bestemming gezien en dat is niet helemaal ten onrechte want door de mosselen die op de pilaren groeien, is onderaan de pilaar veel leven dat van het afval en de afgevallen mosselen leeft. De eerste pilaar is eenvoudig te vinden, zowel boven water als onderwater. Alhoewel de pilaar er massief uitziet staat hij op drie palen. Je kunt dus gewoon onder de voet van de pilaar door duiken. De pilaren zijn rijk begroeid. De eerste pilaar is rond een meter of 8 diep. De tweede pilaar is ook te beduiken maar is wat lastiger. Het is ver om er bovenwater heen te zwemmen, dus zul je goed moeten kompassen. Verder is hij rond de 20 meter diep. Zowel ten oosten als ten westen van de brug is het een mooie stek om te duiken. Zodra de watertemperatuur boven de 13  graden is, komen elk voorjaar veel sepia’s naar de Oosterschelde om te paren en om eieren af te zetten. De Zeelandbrug is ook dé stek om naaktslakken te zien. Geen enkele stek heeft meer naaktslakken. Verder zitten er veel brokkelsterren, kun je er zeedahlia’s, kreeften, heremietkreeften en anemonen te zien. Ook kun je tussen de pilaren zeebaarzen en harders te kunnen zien als het zicht een beetje knap is.

Belangrijke informatie

Plaatsbepaling voor hulpdiensten: Galgenlaantje, Zierikzee (duikstek nummer 32)

Telefoonnummers:

  • Hulpdiensten: 112
  • Politie algemeen: +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220

Locatie