Van 21 t/m 23 juni vond het Gejo Zeelandweekend plaats. Ook dit jaar was de uitvalsbasis Camping Klaverweide te Ellemeet.

Voor een aantal Gejo-ers begon het Zeelandweekend al op donderdag. Suzan, Mila,  Henk, Ineke en Elsbeth waren deze dag al aangekomen, zodat ze vrijdagochtend al konden gaan duiken. 

Bianca en ik zijn vrijdagochtend gearriveerd. Nadat Bianca haar tent had opgezet en ik mijn spulletjes in de vouwcaravan van Bas had ondergebracht, was het tijd om te bepalen waar wij onze eerste Zeelandduik zouden gaan maken. We wisten dat we met z’n tweetjes moesten duiken, de andere Gejo-ers hadden we net misgelopen. Na het raadplegen van de informatie op de Duikersgids app viel onze keuze op Den Osse (Kerkweg).

Een korte rit voerde ons naar een parkeerterrein waar inmiddels ook vele andere (vnl. Duitse) duikenthousiastelingen druk bezig waren zich in hun pakken te hijsen. Gelukkig had ik een panty bij me, waardoor ik soepel mijn duikpak in gleed. “Dat begint goed, nu de rest nog!” Het blijkt dat wij best wat tijd nodig hadden om alles aan te trekken en de buddycheck te doen. Daar is nog wel wat tijdswinst te behalen. Dan heb je alles aan en dan begint het volgende onderdeel “bedwingen van de dijk”.Na een aantal keer gestopt te hebben om uit te puffen, kwamen we boven aan. Eenmaal bovenaan met het einddoel in zicht, stelde de afdaling niets voor. In het water konden we afkoelen en door met het volgende onderdeel “vinnen aan en gaan”. Blijkt in licht deinend water toch iets lastiger dan gedacht. “Oeps, geen duikplan gemaakt. Wat gaan we doen”?. Daar waren we het snel over eens. Naar beneden! Kompas gezet en hop, naar beneden. Wat we daar aantroffen overtrof al onze verwachtingen! Een aaneenschakeling van krabben (joekel van Noordzeekrab), een kreeft, oesters, kwalletje en visjes (we wisten toen nog niet dat dit wellicht grondels en botervisjes waren) en allerlei soorten wieren en wat nog meer. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat we aan vele beestjes en plantjes voorbij gezwommen zijn. Prachtig, wij waren verkocht en dat op onze eerste Zeelandduik!

Daarna terug naar de camping. Inmiddels stonden er al behoorlijk wat meer tentjes en tenten! De avond was aan de frisse kant. Rond 20.00 hebben Suzan en Frank de pizza’s (15 stuks) opgehaald. In knowtime waren de pizza’s verorberd. Het koelt ‘s avonds behoorlijk af, en om het toch iets warmer te krijgen hebben opperde Esther het idee een avondwandeling naar het strand te maken. Aangekomen op het strand waren we getuige van een prachtige zonsondergang. Dit toch even mee kunnen pakken. Terug op de camping nog met zijn allen geborreld. Om 22.45 constateerden we het nog erg licht was. Ja logisch het is 21 juni en de langste dag van het jaar. Dat klopt, maar we hadden deze dag ook te maken met een ander zeldzaam fenomeen: de lichtende nachtwolken. Wat een cadeautje op deze toch al fantastische dag!

Dag 2:

Na heerlijk en warm te hebben geslapen in de vouwcaravan van Bas, was het tijd om op te staan en te ontbijten. Rob en Miranda kwamen net terug van een vroege ochtendduik in de Oosterschelde. Tijdens het ontbijt hoorden we dat er vandaag 2 duiken op het programma stonden. Twee duiken op één dag. Dat had ik nog nooit gedaan!

De eerste duik vond plaats in Scharendijke. Hup in karavaan naar deze duikstek. Daar bleken Bianca en ik als laatsten in het water te liggen. Na het sportieve gedeelte (pak aantrekken, trimvest aan en de dijk op en over) kwam het genieten! Wederom veel gezien en fantastisch zicht. Wat is de onderwaterwereld toch mooi!

Laat in het water, betekent ook later uit het water dan de rest. Iedereen zat al aan de lunch en daar arriveerden “Jut en Jul” (dit waren inmiddels onze “koosnamen” geworden) en kregen we te horen dat de middagduik in de Oosterschelde plaats zou vinden. Ook de 1*  konden mee om deze duik te maken! Op verzoek van Bianca en mij, zijn we gekoppeld aan andere (zeer ervaren buddies. Cyriel en Rob “offerden zich” op en hebben ons veel laten zien van de onderwater flora en fauna. Heel fijn, want nu weet ik waar ik de naaktslakken kan vinden, hoe klein en soms groot ze kunnen zijn en dat je hooiwagenkrabben leuk over je handen kan laten lopen. Kortom heel veel meer gezien (zeeappels, grondels, anemonen, zeesterren, naaktslakken, krabben) en geleerd. Zeer leuke duik. Enne, 2 duiken op 1 dag is prima bevallen. Voor herhaling vatbaar.

In de middag besloten om ‘s avonds een “bring your own” bbq te houden. Zo gezegd zo gedaan! In de avond werd er op 6 verschillende bbq’s het eten bereid. Na de BBQ heeft Cyriel foto’s laten zien van het leven in en om de Grevelingen en de Oosterschelde. Een feest der herkenning. Willem heeft in een beknopte biologieles verteld waar je op moet letten bij het spotten van beestjes. “Weet wat het eet”. Weet je wat dit is, dan hoef je alleen maar hiernaar op zoek en kom je vanzelf de beesten tegen.

Rond 24.00 ging mijn lichtje uit en ben ik gaan slapen en heb ik de dag nog even de revue laten passeren. Wederom fantastisch en kan ik niet wachten om morgen de biologieles van Willem in de praktijk uit te gaan voeren.

Dag 3:

Alweer de laatste dag! Het plan was om bij Den Osse (Kerkweg) de laatste gezamenlijke duik te maken. Helaas was het parkeerterrein bij de Kerkweg om 09.00 uur al helemaal vol! Plan B in werking gezet. Plan B, duiken in Den Osse (Haven). Hier kon de Gejo-karavaan wel terecht. Nadat iedereen een parkeerplaatsje had gevonden en zich had omgekleed ,begonnen we aan een pittige wandeling naar het strandje. Bianca wilde haar vest en lood met haar karretje vervoeren. Dat bleek een verkeerde keuze, mede door mijn loodgordel… Sorry!! Met de hulp van Suzan heeft ze besloten om halverwege haar vest en fles toch om te doen en alsnog te lopen.

Eenmaal op het strandje aangekomen, leek het wel alsof ik op een strand in Griekenland of Spanje liep. Prachtig helder water. Eenmaal in het water, was het nog mooier. Bianca en ik wilden graag naar de richel en daar dieper naar beneden. Om zo in de wand te kijken. Bianca had moeite met klaren, waardoor we niet dieper konden. Dit plan opgegeven en een mooie funduik gemaakt op max. 4 meter diepte. Onderwater leek het wel of er overal kleine tuintjes waren, en omdat we nu wisten wat de “naaktslakken eten”, hebben we er zelf diverse gespot. Van heel ienie minie, tot groot. Daarnaast ook vele krabben, waaronder Noordzeekrabben gezien en een enorme kreeft. Deze duik was voor ons de absolute topper van het Zeeland weekend!

Ik vond het Zeeland weekend fantastisch! Ik heb genoten van de sfeer, van de duikstekken, het duiken en de onderwaterwereld, maar ook van de wijze waarop jullie er met zijn allen voor hebben gezorgd dat het ook voor minder ervaren duikers een topweekend was!

Volgend jaar ben ik zeker van de partij!

Wilma van Lieshout