Afgelopen weken hebben jullie zowel in het zwembad als op het duikcentrum in Maarsseveen een club ‘gemaskerde’ personen kunnen zien rondlopen. Dit gezelschap wilde niet onherkenbaar zijn of was bang voor luchtvervuiling, maar volgde de cursus Volgelaatsmasker Onder de bezielende leiding van Rik Polman, Peter en Daniel heeft een aantal mensen van GEJO een leuke specialty gevolgd. De cursisten, Cyriel, Douglas, Elsbeth, Esther, MariekeD, Michael en Willem, wilden allemaal graag eens ondervinden hoe het voelt om met een Volgelaatsmasker (VGM) te duiken.

Na twee theorie-avonden moesten we eerst in het zwembad oefenen. Tijdens deze lessen leerden we o.a. wat voor soort maskers er zijn, wat de voor- en nadelen van het duiken met een VGM zijn en waarvoor de diverse knoppen dienen die op het masker zitten. Een VGM bedekt je hele gezicht en beschermt je daarmee tegen koude en/of vervuiling (handig voor reddingswerkers en brandweer). Daarnaast kun je hierdoor ook via je neus ademhalen.

Het grootste verschil ten
opzichte van duiken met een gewone zwembril is dat je niet op de gebruikelijke manier kunt klaren, want je kunt niet bij je neus. In het maskertype dat wij gebruikten zitten twee nokjes die je net onder je neus moet afstellen. Door vervolgens het hele masker licht naar boven te drukken sluiten deze nokjes je neusgaten af, zodat je toch kunt klaren. De instelling hiervan bleek per person sterk te verschillen en bovenwater al zeer nauwkeurig moet worden ingesteld. Onderwater kun je er namelijk niet meer bij. Een van de voordelen van deze manier van het duiken met VGM is dat je dus ook door je neus kunt ademhalen. Dit bleek voor sommigen een hele prettige ervaring te zijn. Het afzetten van het masker, bijvoorbeeld als er problemen zijn met de luchtvoorziening of als het masker beslaat, vergde echter wel wat oefening. Je bent namelijk meteen zowel je zicht als je luchtvoorziening kwijt. Je dient dus altijd een duikreservebril bij je te hebben voor noodgevallen.

Na het zwembad zijn we ook in het buitenwater gaan oefenen. Dit was erg leuk. Op de platforms hebben we de diverse zwembadoefeningen opnieuw uitgevoerd en daarnaast hebben we gewoon leuk rondgezwommen. Bij het afzetten van het masker voelde je dat het temperatuurverschil – van ca. 37 ͦ naar 15 ͦC – al erg groot was. Je kunt je dus voorstellen dat het geen pretje is als je je masker bij een watertemperatuur van 4-8 ͦC af moet zetten. Gelukkig went het wel weer snel. Met een tevreden gevoel konden we de dag afsluiten. Nu nog een keer een diepe duik, een avondduik en boot/getijdenduik maken en dan kunnen we ons brevet laten aftekenen.

Marieke van Dinter

Fotoalbum specialisatie volgelaatsmasker

The specified gallery id does not exist.