Als sportduiker heb je heel veel mogelijkheden om plezier aan je hobby te beleven. Je kunt duiken in getijdenwater, na zonsondergang de vissen bewonderen die je overdag niet ziet, het leven onder water herkennen en meer kennis opdoen in het assisteren van je buddy bij onverwachte situaties. Je verbreedt in deze opleiding je horizon.

In de 2*-duikeropleiding doe je ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder meer diverse omstandigheden. Maar ook ga je reddende vaardigheden leren, zowel in het water als aan de kant. Als 2*-duiker duik je binnen de nultijden.

Vereisten
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 2*-duiker moet je:
• lid zijn van de NOB;
• minimaal 15 jaar zijn;
• minimaal 20 gelogde buitenwaterduiken hebben gemaakt ;
• beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport;
• beschikken over het 1*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.

Erkenning brevet
De 2*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Advanced Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming en NEN gecertificeerd (#14153-2), waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat je in je opleiding hebt geleerd.

Als 2*-duiker kun je verdergaan met de 3*-duikopleiding. Je kunt er ook voor kiezen om je te verdiepen in specialisaties (IJsduiken, Wrakduiken, Zoeken en Bergen, Driftduiken en Digitale Onderwaterfotografie).

Cursusinhoud
De opleiding tot 2 ster duiker bestaat uit de volgende onderdelen:
• Reddende vaardigheden (zoekpatronen, vervoer slachtoffer in het water, aan wal brengen slachtoffer, alarmeren hulpdiensten, 1e hulp bij duikongevallen zoals reanimatie en zuurstoftoediening enzovoort).
• Navigatie.
• Nachtduiken.
• Getijdenwaterduiken.
• Diep(er)duiken.
• Gebruik van extra uitrusting zoals een reel, duiklamp en een SMB (boeitje).
• Verfijnen van algemene duikvaardigheden zoals beheersing drijfvermogen en trim,
• Onderwaterleven.

Contactmomenten en planning
De exacte planning wordt gemaakt nadat bekend is hoeveel duikers deelnemen. We gaan die planning ook in onderling overleg maken

Houd in elk geval rekening met een aantal avonden theorieles en tal van opleidingsduiken op Maarsseveen, Vinkeveen en in Zeeland. Als cursist ben je zelf verantwoordelijk voor jouw eigen 2*-opleiding. Indien je onverhoopt een contactmoment mist dan wel onvoldoende blijk hebt gegeven van de vereiste vaardigheid of theoretische kennis, zul je dus zelf stappen moeten ondernemen om zaken in te halen. Wat wel vast staat is dat je binnen een jaar klaar moet zijn.

Tijdens de opleidingsperiode is het mogelijk extra oefenduiken te maken met begeleiding. Er wordt van de 2*-duiker in opleiding verwacht dat hij/zij deze zelf organiseert in overleg met een instructeur. Naast de ‘lesuren’ wordt van je verwacht dat je zelf studietijd investeert om de theorie onder de knie te krijgen. Wanneer je hebt aangetoond dat je zowel de theoretische kennis als de praktische vaardigheden voldoende beheerst, zullen we het 2*-duikbrevet voor je aanvragen.

Kosten
De kosten (inclusief lesboek/brevettering, exclusief materialen, flesvullingen en duikvergunning Vinkeveen) voor de cursus bedragen € 150,-. Verder zouden er extra kosten verbonden kunnen zijn aan specifieke duiken, zoals het huren van een lamp voor de nachtduik, kosten duikvergunning Vinkeveen of een trip naar Zeeland voor de getijdenwater duiken.

Inschrijven / aanmelden
Doe mee en schrijf uiterlijk zondag 15 september 2019 (opgeven doe je per email: ‘opleidingen@duikteamgejo.nl‘).

Meer info?
Mochten er vragen of onduidelijkheden zijn m.b.t. de opleiding, de planning, uitrusting of wat dies meer zij, laat het ons dan weten

Met vriendelijke groet,

Namens de opleidingscommissie
Michaël Oosthoek