Specialisatie Redden
Er wordt in Nederland veel gedoken onder allerlei verschillende omstandigheden en op uiteenlopende duiklocaties. Van de de autoritaire snoeken in Vinkeveen tot aan de wrakken op de Noordzee, stuk voor stuk locaties waar je met veel plezier je hobby uitoefent. Zoals bij iedere sport kan er wel eens iets mis gaan, onder of boven water. Kleine incidenten die vrij makkelijk door de duiker zelf oplosbaar zijn of ernstige situaties die de hulp van professionele hulpverleners vereisen. Als je zelf ook regelmatig duikt kun je onverwachts in een situatie terechtkomen waarbij je zelf hulp nodig hebt of jouw hulp nodig is bij een reddingsactie. In zo’n geval kun je maar beter goed voorbereid zijn om adequaat en snel te handelen.
Op dinsdagavond 18 november 2014 starten we daarom met de specialisatie Redden, een hele mooie opmaat naar de 2-ster opleiding (gepland voor 1e halfjaar 2015) en zelfs de verplichte ingangseis voor deelname aan de 3-ster opleiding. Maar belangrijker nog: jij weet wat jij moet doen als je ooit onverhoopt in de situatie terecht komt dat je buddy onder of boven water hulp nodig heeft!
De specialisatie Redden heeft als doel om jou bekend te maken met hoe jij een noodsituatie herkent, hoe een redding eruit ziet, wat jij in een noodsituatie moet doen en hoe jij als buddy, duikleider of toevallige voorbijganger maximaal hulp kan bieden zonder daarbij de eerste hulp aan het slachtoffer in de weg te staan. Belangrijk onderdeel in deze cursus is de praktijk en het zelf uitvoeren van de handelingen. Hoe ziet een zuurstofkoffer eruit en hoe werkt het? Hoe moet je iemand reanimeren en/of zuurstof geven? Daartoe maakt onder andere ook de Basic Life Support (B.L.S.) opleiding van D.A.N. (Diver’s Alert Network) deel uit van de specialisatie Redden. Wanneer je B.L.S. met een voldoende afrond, volgt daarvoor een separate brevettering met bijbehorende brevetcard. Het slot van de specialisatie Redden bestaat uit een casusdag op de Maarsseveense Plas; we gaan daadwerkelijk oefenslachtoffers opvoeren zodat je de opgedane kennis in praktijk kan brengen.
In de cursus zullen we het o.a. hebben over:
- Duikongevallen en de organisatie van een reddingsoperatie.
- Hoe moet je een slachtoffer van een duikongeval daadwerkelijk helpen.
- Het toedienen van zuursof, hoe ziet een zuurstofkoffer eruit.
- Herkenning van duikeraandoeningen (bijvoorbeeld onderkoeling, CO2 vergiftiging of decompressieziekte) en hoe moet je handelen
Brevetdoelstellingen:
Na het doorlopen van de specialisatie Redden moet de leerling:
- Bij de meeste ongevallen, vóór, tijdens en na het duiken, een voorlopige diagnose kunnen stellen.
- Op basis van een voorlopige diagnose de noodzakelijke eerste hulp maatregelen kunnen treffen.
Ingangsniveau
Om deel te kunnen nemen aan de specialisatie Redden moet de leerling:
- Lid zijn van de NOB.
- Minimaal 14 jaar zijn.
- Beschikken over het 1*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.
Uitgangsniveau
De specialisatie Redden is een vereiste voor het verkrijgen van het 3* duikbrevet
Opbouw
De Opbouw van de curus is als volgt:
- Één les DAN Basic Life Support.
- Twee theorielessen en theorietoets
- Twee zwembadlessen
- Buitenwaterles
- Casusdag
De prijs voor de cursus bedraagt € 80,= (dit is inclusief cursusboek Redden en cursusmateriaal D.A.N. B.L.S. en dito brevetteringen indien geslaagd).