Wellicht de meest bedoken duikstek van de Grevelingen. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste is er een grote parkeerplaats (met toiletten) onderaan de dijk. Verder is er een steiger gemaakt waardoor je de glibberige zone met algen en wier kunt omzeilen. Er zijn overigens onlangs aan het begin van de steiger twee extra trappen gemaakt die wel weer in de glibberige zone uitkomen, vraag me af hoe blij we hier van worden…

Onderwater is de duikstek ook erg de moeite waard. Als je vanaf de steiger rechtuit zwemt ga je eerst over een ondiepe vlakte van zo’n 50 meter breed en maximaal 3 meter diep. Aan het einde is een soort dijkje waarna de afdaling begint. Je kunt tot een meter of 10 afdalen en vervolgens kiezen of je links of rechts wilt beginnen.
Naar links (westelijk) vind je in het begin veel rotsblokken met veel leven ertussen maar dat veranderd na een poosje in een zandvlakte die minder interessant is. Deze helling gaat ongeveer zo’n 75 meter door voordat het een zanderige vlakte die minder interessant is. Naar rechts (oostelijk) liggen brede betonplaten tegen het dijklichaam aan. Op, rond en onder de platen is veel leven te ontdekken. Kreeften, garnalen, dikkopjes, grondels en ’s nachts vrijwel altijd paling en met wat geluk een vorskwab. Ook naaktslakken kun je hier met regelmaat aantreffen, met name Milleniumnaaktslakken en vlokslakken. Op zo’n 7 meter liggen hier reefballs die altijd leuk zijn om uit te pluizen.

Belangrijke informatie

Plaatsbepaling voor hulpdiensten: Parkeerplaats kruising Den Osse/Nieuwe Kerkweg, Den Osse (duikstek nummer 14)

Telefoonnummers:

  • Hulpdiensten: 112
  • Politie +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220

Locatie