Het oude duikgebied is aan de zijde van de hoofdingang van het recreatiegebied, aan de Herenweg in Maarssen. Vroeger was daar het duikcentrum SDMP, later uiteindelijk overgenomen door Outdoor Inn. Onderwater is er een zeer uitgebreid parcours uitgezet met veel objecten. Een bandenspoor leid je van object naar object.

Wat voor objecten? Wrakjes van roeiboten, maar ook grotere wrakjes zoals een motorkruiser en een zielboot. Er staat een kasteel gemaakt van PVC pijp, er is een onderwaterbos, een AKI, een gigantisch onderwaterhuis (helaas tijdelijk gesloten) tuinsetjes, kano’s, een bobslee en ga zo maar door, alles wat je normaal op dinsdagochtend bij het grofvuil zet staan, ligt in Maarsseveen onderwater. Maar het maakt het duiken wel interessant.

Naast de cultuur is er ook natuur te vinden. Maarsseveen heeft veel snoeken, de kans dat je er eentje ziet is dan ook behoorlijk. Het is een plas waar veel rivierdonderpadjes te zien zijn, zeldzaam in de rest van NederDaarnaast zijn er, vooral in het zomer zoetwaterkwalletjes, redelijk uniek voor Nederland. Verder heb je kans op baarzen, karpers en een enkele keer een paling. Maarsseveen is voor een zoetwaterplas een uitstekende keuze als je van beestjes houd, het bezit een biodiversiteit waar andere plassen alleen maar van kunnen dromen: kwaliteit over kwantiteit… Al met al is het een leuke plas om in te duiken. Het beste zicht heb je meestal in het vroege voorjaar.

In 2011 hebben we in samenwerking met de firma Deep B.V. een prachtige kaart van het onderwatergebied kunnen maken. De sidescansonar van de firma heeft een waanzinnige resolutie en op basis van deze kaart hebben we een begin gemaakt met een 3D model van het duikgebied. Het is een werk in wording dus nog lang niet af maar wie weet… Dit is wat we tot nu toe hebben gemaakt.

Het bestand is behoorlijk groot dus het duurt even voor het start. Verder is de viewer nogal uitgekleed, navigeren is lastig en daarnaast is het niet mogelijk om de bodem ondoordringbaar te maken, je kunt dus de duikstek ook van onderen bekijken…

Belangrijke informatie

Plaatsbepaling voor hulpdiensten: Herenweg 53c (Maarsseveense poort), Maarsseveen (rechts naast hoofdingang recreatiebad)

Telefoonnummers:

  • Hulpdiensten: 112
  • Politie algemeen: +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220

Locatie