Beste tijd om te gaan: De meningen verschillen afhankelijk van wat je wil: het mooiste weer maar het drukst is het van juni tot en met september met watertemperaturen tot 30 °C maar dan is het boven water extreem warm (tot 40°C). Van januari tot en met maart is het water koud, dat is te zeggen zo’n 20°C maar is het wel lekker rustig (één boot bij de Thistlegorm!). April en mei zijn goed met veel zicht maar hebben meer kans op veel wind. Volgens een dikke kale, dove, maar erg ervaren duikleider van de Royal Emperor zijn oktober en november de beste maanden.
Water temperatuur: van 20°C in februari tot 30°C in augustus
Temperatuur: van 25°C in januari tot 40°C in juli
Grootste attractie: een prachtige onderwater flora en fauna met veel endemische vissoorten. Het noorden van de Rode Zee herbergt veel relatief eenvoudig te beduiken prachtige wrakken, het zuiden biedt uitbundige visstand en het diepe zuiden prachtige koralen, met name de eilanden en riffen ver uit de kust.
Belangrijkste minpunt: Veel van de riffen in de buurt van de belangrijke duikcentra zoals Hurghada en in mindere mate Marsa Alam, Sharm-el-Sheikh en Dahab hebben veel te lijden van “overbeduiking” en overbevissing. Om een voorbeeld te noemen: als je in het noordelijk gedeelte een witpuntrifhaai tegenkomt ben je spekkoper, in het diepe zuiden is elke duik een reële kans op ontmoetingen met hamerhaaien en manta’s.
Grootste nadeel: De laatste jaren is Egypte politiek gezien erg onstabiel. Met name de Sinaï wordt nogal eens negatief geassocieerd met terrorisme. Hou de site van Economische zaken in de gaten voor de reisdadviezen.
Munteenheid: Egyptisch pond, maar als je gaat kun je net zo goed euro’s of dollars meenemen, dat hebben ze vaak nog liever ook. (klik hier voor een actuele koers)
Lokale tijd:
Aanvullingen of opmerkingen over deze pagina zijn meer dan welkom bij de redactie
Egypte vroeger
Wat moet je zeggen over Egypte vroeger? Wil je een verhandeling over de dynastieën,koninkrijken, piramides en graven? Dan raad ik je aan om naar de bibliotheek te gaan of lees de website door van het Egyptisch ministerie van toerisme met een zeer uitgebreid verslag van de geschiedenis (in het Engels)
Egypte nu
De gedeeltelijke onafhankelijkheid van Engeland in 1922 word gevolgd door een volledige onafhankelijkheid na de Tweede Wereldoorlog. Egypte is een islamitische republiek, maar wordt over het algemeen als een gematigd land aangemerkt. Van de landen in het Midden-Oosten kan Egypte als meest vooruitstrevend land worden aangemerkt. Vrouwen hebben gelijke rechten als mannen, mogen studeren en hebben ook op de arbeidsmarkt goede kansen. Toch is Egypte in veel opzichten een ontwikkelingsland, wat bijvoorbeeld blijkt uit het feit dat maar 57,7% van de bevolking kan schrijven en een kindersterfte van 33 op de 1000 (in Nederland 5 op de 1000). De afgelopen jaren waren uitermate onrustig op politiek gebied. De afgezette dictator Mubarak werd opgevolgd door een regering met de Moslimbroederschap, die op zijn beurt weer met harde hand aan de kant gezet werd door het leger dat als rode draad door alle gebeurtenissen heen, gewoon de touwtjes in handen hield. Momenteel wordt met veel geweld en weinig gevoel voor democratie geprobeerd om Egypte weer tot rust te laten komen.
Egypte boven water
Eerlijk gezegd kan ik weinig zinnig zeggen over Egypte boven water, met uitzondering van Dahab (waarover later meer). De keren dat ik op het vaste land van Egypte verbleef deed iedereen zijn uiterste best om zo snel mogelijk weg te komen het water op. Dat wil niet zeggen dat het niet mooi is. Natuurlijk heeft Egypte veel moois: pyramides, tempels, graven, de Nijl, het Catharinaklooster. Natuurlijk kun je prima in een resort verblijven en is een wandeling door het centrum van Hurghada of Marsa Alam amusant maar dan moet je wel houden van opdringerige verkopers die geen zin hebben om nee te accepteren. Een uitzondering daarop zou je Dahab kunnen noemen. De sfeer is meer relaxt (alhoewel: opdringerig blijven de verkopers wel). Het heeft een lekker laid back sfeer, met veel lounge tentjes.
Egypte onderwater
Onder water is de ware schat van Egypte te vinden. Grote namen uit de duikgeschiedenis zoals Jacques Cousteau en Hans Hass hebben hier furore gemaakt. De Rode Zee is een uniek gebied. De jongste oceaan ter wereld is een verlengstuk van de Riftvallei, een gigantische breuk die in Zuid-Afrika begint en eindigt is de Dode Zee. De Rode Zee is raakvlak van twee continentale plateau’s die zich van elkaar verwijderen met een, geologisch gezien, enorme vaart van 2 centimeter per jaar. Het is een schril contrast: de dorre levenloze woestijn en het uitbundige leven op de koraalriffen, zo dichtbij en zo verschillend. Ruwweg kan er een indeling worden gemaakt in 4 gebieden: het noorden, het zuiden, het diepe zuiden. en de Golf van Akaba oftewel de Sinaï.
Het noorden
De riffen van het noorden zijn het minst mooie van het gebied, ze zijn zeker de moeite waard maar het noorden heeft vooral veel te bieden qua wrakken. Wrakken als de Giannes D, Crisoula K, Carnatic (drie wrakken die op nog geen 200 meter van elkaar liggen), de Dunraven en natuurlijk de Thistlegorm zijn prachtig en redelijk makkelijk te beduiken. De Thistlegorm behoort tot de absolute top op het gebied van wrakduiken, een bevoorradingsschip, gebombardeerd door Duitse vliegtuigen, rechtstandig gezonken met ruimen vol vrachtwagen, motoren, treinstellen, granaten, laarzen etc. Het middendek is ontploft en het achterdek ligt op zijn bakboord zijde. Een absolute “must” als je in de buurt bent. Het centrum van het noorden wordt gevormd door Hurghada. Er weinig mensen bezoeken Hurghada meer dan eens, wat op zich genoeg zegt. De resorts zijn prachtig, maar het plaatsje zelf en de omgeving nodigen niet uit tot een bezoek. Het is tevens een belangrijke uitvalsbasis voor liveaboardschepen.
Het zuiden
Met het zuiden wordt ruwweg het gebied tussen Safage en Marsa Alem bedoeld. Dit gebied wordt minder druk bezocht. Langs de kust liggen een aantal mooie riffen maar het zijn allemaal zoomriffen (dat wil zeggen riffen tegen de kust aan) in tegenstelling tot de barrièreriffen (een soort van onderwatereiland los van de kust) van het noorden en het diepe zuiden. Nadeel van zoomriffen is dat het koraal er relatief slecht is van wege de vervuiling, de menselijke factor (visserij) maar vooral door golfslag. In het gebied ligt wel een prachtig wrak namelijk de Saleem Express een grote veerboot die in 1991 zonk er waarbij meer dan 500 mensen omkwamen. Een bijzonder duikgebied in deze regio zijn de Brothereilanden. Deze liggen zo’n 100 kilometer voor de kust bij El Qusier en zijn beroemd voor de hamerhaaien, manta’s en prachtige koraalriffen. Wel is het zo dat alleen ervaren duiker hiervoor in aanmerking komen omdat er altijd veel stroming staat en de duiken erg diep zijn.
Het diepe zuiden
Met het afnemen van de “kwaliteit” van de gebieden in het noorden verschuift de focus langzamerhand naar het zuiden. Marsa Alam is het centrum van het gebied en heeft sinds 2002 een eigen vliegveld. Er zijn rond Marsa Alam een toenemend aantal resorts, maar ook kun je in tentenkampen verblijven. Dat klinkt primitief maar dat schijnt erg mee te vallen. Vanaf Marsa Alem vertrekken ook veel Liveaboard naar de riffen in het zuiden. Deze riffen worden over het algemeen gezien als de mooiste van Egypte. Er is natuurlijk het beroemde en beruchte Elphinstonereef dat als een kaarsrechte muur van 200 meer lang midden in zee staat, maar meer naar het zuiden zijn er ook prachtige riffen zoals Abu Galawa, Dolphinreef en St. John’s Reef. Verder van de kust zijn er nog een aantal prachtige riffen te vinden zoals Daedalus Reef en Zabarghad en Rocky Islands. De riffen in het zuiden hebben gezond koraal, veel kleine en veel grote vis met vaak Dolfijnen. Hele scholen zwemmen er soms om je heen, een ervaring die je nooit vergeet. Vooral de riffen verder van kust bieden grote mogelijkheden voor het zien van haaien in vele soorten.
De golf van Akaba (Sinaï)
In dit gebied liggen twee centra namelijk Dahab en Sharm-el-Sheikh. Het puntje van het schiereiland wordt gevormd door Ras Mohammed, Egypte’s eerste onderwaterreservaat. Het beschermen van het gebied heeft veel invloed gehad op de visstand die er uitbundig is. Voor de kust liggen ook de Tiran eilanden die vaak door grote vis wordt bezocht. Verder naar het noorden wordt de koraalgroei minder maar dat lijkt weinig invloed te hebben op de visstand. Rond Dahab kun je kantduiken maken en dat is voor veel mensen een groot voordeel. Verder wordt er over de Sinaï (met name Dahab) gezegd dat het boven water één van de beste plaatsen is om te verblijven, een reden waarom vaak gezinnen in Dahab verblijven.
Zeg het maar!