De 2* duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Advanced Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat de NOB-2* duiker in zijn opleiding heeft geleerd.

Brevetdoelstellingen

Als 2* duiker doe je in je opleiding ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Hierbij kun je denken aan getijdenwaterduiken, nachtduiken en duiken naar dieptes groter dan 20 meter.

Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren? Als 2* duiker duik je binnen de nultijden, dat wil zeggen dat je geen decompressieduiken mag maken.

Duikervaring

Voordat het 2* duikbrevet kan worden aangevraagd, moet je in totaal minimaal 15 duiken hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die je gaat maken in het kader van de opleiding.

Ingangsniveau

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 2* duiker moet je aan de volgende eisen voldoen:

Lid zijn van de NOB
Minimaal 15 jaar zijn
Beschikken over het 1* duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.

Vervolgopleiding

Als 2* duiker kun je verdergaan met de 3* duikopleiding. Je kunt er ook voor kiezen om je te verdiepen in specialisaties:

IJsduiken
Wrakduiken
Zoeken en Bergen
Objectkartering
Driftduiken
Onderwaterfotografie