Ok, wie heeft de serie ‘The Simple Life’ wel eens gezien? Dan weet je dat er in die serie een stel blondjes op een erg onhandige manier met melk en koeien in de weer zijn. Een serie die opmerkelijke veel overeen kwam met de duik die Frits en ik afgelopen zondag in het Wilpse Bussloo gemaakt hebben.
Helaas hadden we een dag uit gekozen waarin tevens een lokale duikschool besloten had om in Bussloo een gecombineerde duik / vleesbrand festijn te gaan houden. Het gevolg laat zich raden. De voormalige zandafgraving met normaal een zicht van tussen de 1 en de 8 meter had nu een zicht van weinig tot niets. Een melkwitte substantie omringde ons zo gauw we in de buurt van onze collega duikers kwamen. Later kwamen we er achter dat er op deze plek veel aan opleiding gedaan word. Toch hebben we best nog het een en ander gezien. Zoals gezegd is Bussloo een voormalige zandafgraving. Hierdoor heeft het overwegend een zanderige bodem zonder al te veel begroeiing. Lokale duikverenigingen hebben hier iets aan proberen te doen door er een bus, een jacht en een auto af te laten zinken. Ook is deze plas in het bezit van een onderwaterhuis, een oefenplatform en een dependance van ‘Vissers Bandenhuis’ heeft hier goeie zaken gedaan door bijzonder crea-bouwsels te maken van autobanden. Ze hebben ons vertel dat het een Rif moest voorstellen. Alle voorwerpen op de bodem zijn verbonden door touwen, waardoor je eigenlijk zonder al te veel navigatie problemen het gehele water kunt doorkruisen. De gehele plas is niet dieper dan 10 á 12 meter en schijnt veel grote vissen te bevatten, waaronder een snoek van riante afmetingen die vaak in de bus zou zitten. Helaas kunnen we dit niet beamen noch ontkennen. Tijdens onze duik hebben we een bezoekje gebracht aan het bandenrif, de auto (werd ons later verteld), het afgezonken jacht en nog een aantal andere zaken.

tekening-onderwater-situatie-busslooEn nu wat algemene informatie. Bussloo is een recreatie plas die gelegen is nabij Twello en Wilp, wat één afslag voor Deventer. Vanaf de A1 is dat afslag 22 naar Wilp. Daarna is het een kwestie van bordjes volgen richting recreatieplas Bussloo. Eerst richting Wilp en daarna richting Bussloo, Links af door dorpje heen rijden, weg vervolgen en eerste toegangsweg recreatiepark links nemen. Het is gelegen in een mooi natuurgebied (wat niet zo verwonderlijk is natuurlijk), maar is tevens in bezit van een riante parkeer ruimte met omkleed ruimtes. Helaas moet er voor de entree van dit paradijs wel een bedrag neergelegd worden van 4 euro. Een ander nadeel is dat het nog een redelijke tippel is voor je bij de plas bent, ongeveer een 100 meter. De kleedhokjes staan dan wel weer dicht bij het water, alleen wat heb je eraan als je die afstand met je hele hebben en houwen moet lopen. Wij kozen ervoor om ons om te kleden op de beschutte parkeer ruimten. Normaal is het zicht goed te noemen maar door de zanderige bodem kan dat snel anders zijn. De plek om te water te gaan is goed geregeld, een stevige betonnen trap met brede treden verzekerd een redelijke veilige afdaling naar het water.

Conclusie? Blondjes zijn we niet tegengekomen, de melk wel. Bussloo is een gemakkelijke, comfortabele en eigenlijk best wel een leuke plas. Jammer van de 4 euro entreegeld, maar daarvoor krijg je dan weer (onverwarmde) omkleed ruimtes.

Belangrijke informatie

Plaatsbepaling voor hulpdiensten: Busslooselaan, Bussloo

Telefoonnummers:

  • Hulpdiensten: 112
  • Politie algemeen: +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220

 

Locatie