(ook wel bekend als de Oesterdam)

De Berge Diepsluis, ook wel bekend als de Oesterdam, is een leuke duikstek om te duiken als je zonder last van het getij in de Oosterschelde wilt duiken. Het is over het algemeen een drukke stek omdat er een oefenplatform is waardoor er nogal wat duikscholen komen oefenen. Als je op zondag gaat duiken doe je er goed aan om er vroeg te zijn: voor half tien in het water liggen, anders wordt het stof happen. Er is een grote parkeerplaats met een mobiele wc. In het vroege voorjaar (watertemperatuur boven de 13°C) is dit één van de toplocaties om sepias te zien. In het najaar van 2013 en voorjaar 2014 was dit de leefplek van Happie de zeehond die het heerlijk vond om met duikers te spelen.

Feitelijk zijn er twee stekken:

Instappen bij de trap: onderwater is het een grappige stek waarbij vooral het oefenplatform de moeite van een bezoek waard is. Het platform ligt in een rechte lijn voor de trap afhankelijk van hoog- of laagwater op een meter of 9-11. De steigerpijpen en de roosters zijn prachtig begroeid en bruisen van het leven. Veel hooiwagen krabjes, botervisjes, anemonen, zakpijpen en meer van dat mooie kleine spul. Rondom het platform liggen wat stenen maar daar is meestal niet veel te zien. Als je van het platform een koers van ongeveer 260 graden zwemt kom je op ergens tussen de 11 en de 13 meter bij een wrakje. Stel je daar niet te veel van voor, de gangboorden zijn nog net te zien, verder is er niets speciaals aan. Vanaf het wrak of het platform kun je vervolgens het beste zigzaggend omhoog gaan. Je vindt er verspreide plukjes basalt. Als je de tijd neemt om goed te trimmen en rustig te zoeken kun je er een schat aan mooi, klein spul vinden: slakjes, kleine scholletjes, jonge kreeften etc. Wij hadden ook nog het geluk om een rode poon tegen te komen. Kortom een duikstek die best leuk is om te bezoeken.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Instappen bij “de streep”: Als je bovenaan de dijk staat zie je links de trap maar je kunt ook rechts het fietspad volgen totdat je op de beschoeiing van de dijk een dikke witte streep ziet. Daar kun je te water. Wees wel voorzichtig want de basaltblokken maken het niet eenvoudig. Je ziet dan voor je een grijze ton. Je kunt twee dingen doen. Naar de boei zwemmen en langs het touw afdalen. Dat touw is prachtig begroeid en gaat langzaam naar de 8 – 10 meter. Je kunt dan richting de trap (zuid-oostelijk) je duik vervolgen. Op een meter of 7 zijn er in het voorjaar veel sepiarekjes te vinden met hopelijk veel sepia’s. Je kunt ook besluiten bij de instap meteen onder te gaan en op een meter of 5 in westelijke richting. Er is een geul die tot een meter of 11 diep is, maar die is niet interessant dus je kunt het beste gewoon een oversteek zonder bodemcontact op een meter of 5 maken. De mosselhangcultuur zijn dikke touwen die tot een meter of 5 diepte in het water hangen. Raak de mosselen niet aan omdat er dan  veel mosselpoep loskomt dat je zicht totaal kan verzieken. De touwen zijn prachtig begroeid en barsten van het leven.

Belangrijke informatie

Plaatsbepaling voor hulpdiensten: Veerweg, Tholen (begin Oesterdam) (duikstek nummer 81)

Telefoonnummers:

  • Hulpdiensten 112
  • Politie Zeeland: +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220

Locatie