Beste tijd om te gaan: Het hele jaar door is Belize een prima bestemming. Maar er zijn wel wat verschillen in de seizoenen. Van februari tot mei is het droge seizoen, maar van mei tot november (het natte seizoen) is de zee over het algemeen rustiger. September en augustus zijn maanden met een iets grotere kans op hurricanes.
Water temperatuur: In januari 25°C tot 28°C in september
Temperatuur:Van 26°C in december tot 29°C in augustus
Grootste attractie: De bekendste duikstek is de Great Blue Hole. Het is een perfecte cirkel die 400 breed en 145 meter diep is met grotten vol druipstreenformaties in de kaarsrechte wand. Daarnaast is het barrièrerif (na het Great Barrier Reef het grootste rifstelsel ter wereld) natuurlijk een eerste klas bestemming. Boven water zijn het tropische regenwoud en de oude Mayatempels de grootste attractie
Belangrijkste minpunt: Belize heeft besloten massatoerisme buiten de deur te houden en duurzame ontwikkeling te stimuleren. Dit is een prachtig streven maar gevolg is wel dat ze hun inkomsten uit een beperkt aantal toeristen moeten halen en dat doen ze dan ook door de prijzen erg hoog te maken.
Munteenheid: De Beliziaanse dollar (klik hier voor een actuele koers)
Lokale tijd:

Aanvullingen of opmerkingen over deze pagina zijn meer dan welkom bij de redactie

Belize vroeger
De eerste bewijzen voor menselijke bewoning dateren van ongeveer 11.000 jaar geleden. Jagers-verzamelaars vestigden zich langs de kust van Belize. Zo’n 1200 voor Chr. begint de Maya cultuur opgang te doen en deze bereikt haar hoogtepunt tussen 600-800 na Chr. In deze periode worden er in Belize verschillende grote steden gebouwd zoals Caracol, Xunantunich en Lamanai. In de hoogtij dagen van de Maya’s leefde er 2 miljoen mensen in wat nu Belize is. Rond 1400 is de Maya cultuur op mysterieuze wijze verdwenen en als de Spanjaarden in 1502 voet aan wal is het aantal inwoners teruggelopen tot 20.000 en treffen de Spanjaarden alleen boeren en vissers aan. De Spanjaarden blijven er tot 1763 de heersers maar dat is slechts in naam. Engelse handelaren, piraten en boekaniers bevolken de kusten en zorgen voor een sterke Engelse invloed. Rond 1840 is Spanje zo ver weggezakt als wereldmacht en Engeland zo sterk dat de Engelse zonder slag of stoot Belize kunnen annexeren en in 1871 wordt het officieel tot Britse kolonie verklaart. Het wordt Brits Honduras genoemd. In 1931 wordt Belize City verwoest door een hurricane en verpaupert het land steeds meer. De roep om onafhankelijkheid wordt steeds vaker gehoord. In 1954 wordt er algemeen stemrecht ingevoerd en in 1961 wordt een overeenkomst getekend die stapsgewijs tot onafhankelijk zal leiden. Guatamala dreigt in 1972 met oorlog omdat het vind dat Belize een provincie is van Guatamala. In 1973 wordt de naam gewijzigd in Belize. Britse troepen worden langs de grens gelegerd en voorkomen een oorlog. In 1980 is de dreiging zover afgenomen dat de Britse troepen vertrekken en wordt Belize als het laatste Midden-Amerikaans land onafhankelijk.

Belize nu

Vanaf de onafhankelijkheid hebben de Verenigde Staten met enorme bedragen steun verleent aan Belize. Daardoor is het land (inclusief de bevolking) erg pro-Amerikaans. Het land is in de jaren ’70 en ’80 intern een uitermate vredelievend en tolerant land geweest. Terwijl in de regio burgeroorlogen en dictaturen heersten, leven in Belize de verschillende bevolkingsgroepen zonder problemen samen. De samenstelling van de bevolking (335.000 inwoners in 2013) is wel essentieel anders dan in de omliggende landen. De sterke Creoolse invloeden zorgen voor een samenstelling die veel lijkt op de omliggende Caribische eilanden.

De economie van Belize is voornamelijk gebaseerd op landbouw maar de laatste tijd is toerisme een steeds belangrijkere pijlen geworden.

Belize boven water
In het land, iets kleiner dan Nederland, zijn zeggen en schrijven twee verharde wegen. Dat maakt rondreizen lastig maar geeft wel aan dat het land ongerept is. Dat proberen ze ook zo te houden door het zogenaamd Eko-toerisme: weinig toeristen, hoge prijzen. Een tiental nationale parken zijn opgericht. De jaguar is een veel voorkomend roofdier in de parken en Belize is een van de weinige plaatsen in de wereld waar je het beest kunt zien. De vogelrijkdom van Belize is ook groot. Voor de cultuurhappers zijn er tientallen ruines van oude Maya steden.

Belize onderwater

Het franjerif dat langs de hele kust van Belize loopt is de belangrijkste onderwaterattractie. Hij beschermt het achterliggende land tegen stormen en de tussenliggende lagune is een broedkamer voor honderden soorten vis. In de mangrovebossen en de zeegrasvlaktes voor het vasteland komen nog zeekoeien voor. Verder kun je er ook alligators aantreffen. Als je wilt duiken heb je drie opties:

  • Boek een accommodatie op het vaste land en laat je per boot naar het barrière rif vervoeren (prijzig)
  • Boek een accommodatie op een van de eilanden die in het barrière rif liggen (duur)
  • Boek een trip op een liveaboard boot (erg duur)

 

Van maart tot en met mei heb je bij Gladden Spit grote kans op walvishaaien. De walvishaaien komen af op de eitjes van snappers en jacks die rond deze tijd het rif bezoeken om voor te planten. De Blue Hole is een wereldberoemde duikstek. Alle superlatieven worden uit de kast getrokken om de duikstek te beschrijven. Toch is er ook wel een kanttekening te plaatsen bij de duikstek: hij is niet geschikt voor beginners doordat veel grotten in de wand donker en slecht toegankelijk zijn. Verder is het zicht tot een meter of 40 diepte veel slechter dan elders. Kijk hier voor een uitgebreide beschrijving van de Blue Hole. Grappig maar in zeker zin ook triest detail: onze grote voorman Jacques Cousteau heeft in 1971 een deel van het rif met dynamiet opgeblazen om een doorgang te maken voor de Calypso, ’t was zo’n mooi plaatje….