De Beldert is een duikstek in de buurt van Tiel. Het is een stek die bekend staat om zijn goede zicht, alhoewel dit met name in de zomer ook erg kan variëren. Het is een zandafgraving die tot 25 meter diep is. Het onderwaterlandschap is golvend, met zandruggen. Boven de 6 meter is de begroeiing in de zomer uitbundig en aan de oever is een grote strook met riet en struiken waar tussen nog wel eens een snoek te vinden is. Het onderwaterleven bestaat voornamelijk uit veel, heel veel klein grut: baarsjes, stekelbaarsjes etc. In vergelijking met bijvoorbeeld Maarsseveen kom je er relatief weinig snoek tegen. Het is overigens een stek waar je met heel veel geluk ook steuren tegen kunt komen. Behalve de bijdrage van moeder natuur aan deze duikstek is er ook nog de menselijke bijdrage:een kotter van 12 meter en een cockpit van een Boeing 707 zijn er te vinden.

Feitelijk praten we over twee duikstekken in de volksmond bekend als het strandje en de boer. Voor het strandje volg je borden naar het recreatieterrein. Je moet daar 4 euro parkeergeld betalen. Je kunt dan vervolgens via het strand te water. De meeste mensen gaan naar rechts (richting de boer). Als je stevig doorpeddelt kun je de cockpit net aan halen. Het landschap golft op en neer. Beneden de 10 meter is zo goed als niet te zien. Naar links kun je ook, alhoewel je in de zomer dan niet al te ondiep moet duiken omdat je anders in aanvaring kan komen met de zwemmers die vanaf het drijvend platform duiken.

Bij de boer betaal 2,5 euro per duik (af te rekenen in de winkel). Je kunt te water gaan via het platform. Er ligt wat “rommel” zoals een wasmachine, boomstammen en een scootmobiel.  Grotere attractie is natuurlijk de kotter (345 graden) die op zo’n 16 meter diep ligt, gemarkeerd met een oranje boei. Ook de cockpit is haalbaar maar wel ver zwemmen. Hij ligt op zo’n 12 meter met een koers van ongeveer 310 graden.

Belangrijke informatie

Plaatsbepaling voor hulpdiensten: Zandweg 1. 4011LW, Zoelen

Telefoonnummers:

  • Hulpdiensten: 112
  • Politie algemeen: +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220

Locatie