One Happy Island

Beste tijd om te gaan: het hele jaar door, van november t/m februari valt de meeste regen (stelt nog niet veel voor) en van juni t/m september is het erg warm met de minste wind.
Water temperatuur: 25˚C in februari tot 29˚C in oktober
Temperatuur: 27˚C in februari tot 31˚C in september
Grootste attractie: Over het algemeen wordt Aruba vooral gewaardeerd vanwege de prachtige stranden. De grootste attractie op duikgebied is ongetwijfeld het wrakduiken. Het wrak van Antilla is met 120 meter het grootste wrak van de Cariben, daarnaast is er het wrak de Jane Sea en een aantal vliegtuigwrakken.
Belangrijkste minpunt: Het eiland is een achtertuin van de Verenigde Staten en dus erg $-minded. De industriële activiteiten en de weigering van de overheid om de kust van Aruba tot marinepark te maken zijn overduidelijk zichtbaar in het (onderwater)landschap. De kwaliteit van het koraal en de verscheidenheid aan vis steken schril af tegen bijvoorbeeld Bonaire.
Munteenheid: De Arubaanse gulden of florin, gekoppeld aan de dollar (klik hier voor een actuele koers)
Lokale tijd:

Aanvullingen of opmerkingen over deze pagina zijn meer dan welkom bij de redactie

Aruba vroeger

De oudste overblijfselen van menselijke bewoning stammen uit 2000 v. Chr en is afkomstig van de Arawak Indianen die vanuit Venuzuela over waren gestoken naar het eiland. Omdat Aruba het dichtst bij het vaste land van Venuzuela ligt, is het niet verwonderlijk dat dit eiland als eerste werd gekoloniseerd door de Arawak indianen. In 1499 worden de eilanden bezocht door de Spanjaard Alonso de Ojeda maar de Spanjaarden zien weinig toepassing voor de eilanden en noemen ze Islas Inuteles, Nutteloze Eilanden. De daarop volgende 150 jaar wordt Aruba met rust gelaten en dit biedt de mogelijkheid aan piraten en boekaniers om het eiland als uitvalshaven te gebruiken. Bij Bushiriana aan de noordkust is nog steeds een restant te vinden van een piratenkasteel. In 1636 wordt Curaçao door de Nederlanders verovert en als toetje krijgen ze daar Bonaire en Aruba bij. Er wordt op Aruba een fort gebouwd, Fort Zoutman en de Willem III toren. Op een kleine periode na (1805-1815 als de gebieden in Engelse handen zijn omdat Nederland bezet wordt door Napoleon) blijft Aruba in Nederlandse handen. In 1824 wordt er goud gevonden in Bushiriana. Er wordt een mijn geopend, met een smelterij die nog steeds te bezichtigen is in de buurt van Spanish Lagoon. De goudkoorts duurt tot 1916. In 1924 komt er een andere goudkoorts namelijk het zwarte goud. Aruba heeft iets dat Venezuale niet heeft en dat zijn namelijk diepe havens. Aruba wordt een belangrijk verwerkingspunt voor olie uit Venezuela en heeft in die tijd ’s werelds grootste raffinaderij. Rond 1940 worden voor het eerst geluiden gehoord die Aruba af willen scheiden van de door Curaçao gedomineerde Antillen.

Aruba nu

In 1986 krijgt Aruba de Status Aparte binnen het koninkrijk der Nederlanden. Op grond van de economische, politieke en etnische verschillen van Aruba ten opzichte van de andere Antillen besluit de Nederlandse regering Aruba een grote mate van onafhankelijk te geven binnen het koninkrijk. Ondanks het feit dat de economie beduidend beter draait dan elders, blijft de economische kracht van Aruba een probleem. De twee pilaren van de economie, olie en toerisme (een vreemde combinatie) hebben onderling van belang gewisseld. In 1985 wordt de raffinaderij gesloten maar die gaat in afgeslankte vorm weer open in 1991. Het toerisme is sinds die tijd de belangrijkste motor van de Arubaanse economie geworden. Het probleem met deze bedrijfstak is dat het erg conjuctuurgevoelig is.

Aruba boven water
Boven water is Aruba een mix Caribische cultuur en Amerikaans kapitalisme, uitbundige kleuren, flamboyante mensen worden afgewisseld met hoogbouw hotels met McDonald’s. Het eiland word gedomineerd door de Hooiberg, een 167 meter hoge rots, die eruit ziet als een vulkaan (en dat ook was). Het noordoosten van het eiland is vrijwel onbewoond, voornamelijk vanwege de altijd waaiende passaatwinden die hier de kust genadeloos beuken. Het westelijk gedeelte van het eiland bevat de mooiste stranden van de Cariben. Kilometer met parelwitte stranden en kalme azuurblauwe zee. Hier vind je ook de zogenaamde Highrise hotels, zeg maar de hoogbouw. De zuidkust is ruwer. Voor de kust liggen een rij met eilandjes, de Antillen, die een soort lagune creëren. Het eiland is een bruisend eiland als het gaat om uitgaan en eten. Vele disco’s, nachtclubs, casino’s en restaurants zijn er te vinden.

Aruba onderwater
Aruba heeft een zoomrif liggen langs de westelijke en zuidelijke kust. Langs de westelijke kust gaat de kust geleidelijk aan dieper, terwijl langs de zuidelijke kust het rif redelijk steil afdaalt naar zo’n 40 meter. De duiken zijn voornamelijk bootduiken, enkele leuke kantduiken zijn Isla d’Oro, Gat in de muur en Baby Beach.
Maar het zijn vooral de (dure…) bootduiken naar de wrakken die Aruba aantrekkelijk maken. Midden op het eiland ligt het 75 meter lange wrak van de Jane Sea, fier rechtop staand met een maximale diepte van 29 meter.
Even verder op, voor de haven van Oranjestad ligt een Convair 400 vrachtvliegtuig, afgezonken door enkele duikoperators. Voor de westelijke kust ligt echter het pronkstuk van Aruba, de Antilla, een 125 meter lang Duits vrachtschip dat gebruikt werd om Duitse U-boten te bevoorraden, dat aan het begin van de 2e Wereldoorlog in beslag werd genomen. De kapitein besloot, toen de bemanning al van boord was, om de boot te laten zinken, hij stookte de ketels op tot vol vermogen en zetten vervolgens de kranen op en liet het schip exploderen. Een gedeelte van het wrak steekt boven water uit en worden bewoond door pelikanen, wat de kans biedt om duikende pelikanen te zien tijdens een duik op de Antilla.